Iașul este cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic și unul dintre cele mai vechi orașe din România. O dată ajuns aici vei păși pe urmele lui Ștefan cel Mare, te vei plimba prin locurile de suflet ale lui Mihai Eminescu și vei descoperi locul în care Amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă au luat viață.

Fosta capitală culturală a Moldovei, din anul 1408, oferă numeroase obiective turistice pe care trebuie să le vizitezi în timpul periplului tău. Iată ce poți vizita în timpul vacanței petrecute în Iași:

Palatul Culturii din Iasi - Festivalul Sporturilor Iasi - Foto Fisheye.ro

Palatul Culturii Iași

"Palatul din centrul Iaşilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc. Marcând puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, Palatul s-a impus ca o adevarată efigie încă de la apariţia ei în peisajul urbei."

*Text: website oficial Palatul Culturii Iași | Foto: Fisheye.ro


Esplanada Elisabeta din Iasi - Festivalul Sporturilor Iasi - Foto Fisheye.ro

Esplanada Elisabeta (Râpa Galbenă)

"Esplanada Elisabeta din Iaşi este o lucrare de amenajare a spaţiului public situată în zona cunoscută sub numele de Râpa Galbenă, o zonă cu o diferenţă de nivel importantă aflată la baza Dealului Copou. A fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea pentru a facilita circulaţia pietonilor între zona Gării din Iaşi, Dealul Copou şi zona centrală a oraşului. "

*Text: Wikipedia | Foto: Fisheye.ro


Catedrala Mitropolitană din Iasi - Festivalul Sporturilor Iasi - Foto Fisheye.ro

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă

"Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului şi Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, una dintre cele şase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. "

*Text: Wikipedia | Foto: Fisheye.ro


Muzeul de Istorie al Moldovei - Iasi

Muzeul de Istorie al Moldovei

"Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași a fost conceput ca muzeu-pilot. Experienţa în organizarea sa, în primii ani postbelici, a stat la baza înfiinţării majorității muzeelor de profil din Moldova. După cum indică și titulatura sa, Muzeul din Iași a avut ca orizont reprezentarea trecutului întregii Moldove istorice, din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană."

*Text și fotografie: website oficial Palatul Culturii Iași


Muzeul Etnografic al Moldovei - Iasi

Muzeul Etnografic al Moldovei

"Muzeul Etnografic al Moldovei a fost întemeiat în anul 1943. Sarcina de organizare a colecţiilor muzeale i-a revenit conferenţiarului Ion Chelcea, numit de către Rectoratul Universităţii „Al. I. Cuza” la catedra de etnografie. Ion Chelcea, format la şcoala etnografică clujeană, era considerat, în acel moment, drept etnograful cel mai indicat pentru organizarea viitorului Muzeu Etnografic al Moldovei, instituţie care lipsise până atunci Iaşului.."

*Text și fotografie: website oficial Palatul Culturii Iași


Muzeul de Arta Iasi

Muzeul de Artă Iași

"În prezent, Muzeul de Artă propune publicului vizitator două expoziții temporare principale: „Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași” „Maestrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași” - în cadrul Proiectului Sistem inovativ de mediere artistică interactivă destinat valorificării patrimoniului de artă al muzeelor din Romania (SIMAP)."

*Text și fotografie: website oficial Palatul Culturii Iași


Parcul Copou din Iași

Parcul Copou din Iași

"Parcul datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, amenajarea sa începând în anii 1833-1834 sub domnia lui Mihail Sturza. Situat într-o zonă ale cărei spații verzi deveniseră populare în rândul conducătorilor Moldovei încă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, parcul a trecut prin mai multe etape de dezvoltare, atingându-și maximul de suprafață (19 hectare) și potențial estetic spre sfârșitul secolului al XIX-lea."

*Text și fotografie Wikipedia


Gradina Botanica din cartierul Copou - Iasi

Grădina Botanică din Iași

"Grădina Botanică, înfiinţată în anul 1856, poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu. Este prima grădină botanică universitară românească şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. Amenajarea grădinii botanice pe Dealul Copou, începută în anul 1963, a fost continuată şi dezvoltată permanent."

*Text și fotografie: Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași


Bojdeuca lui Ion Creanga

Bojdeuca lui Ion Creangă

"

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918.

Această casă, alcătuită din două odăi, l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte.

"

*Text și fotografie: Muzeul Național al Literaturii Române Iași



00

zile


00

ore


00

minute


00

secunde