Regulament Festivalul Sporturilor Iași 2024

Toți participanții sunt obligați să prezinte un act de identitate în momentul înscrierii, să completeze și să semneze un exemplar din regulament.

Prin participarea la această competiție, concurenții acceptă automat regulamentul acesteia.

Festivalul Sporturilor Iași este organizat de Asociația Sport Montan Săcele (SMS) în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.

Festivalul Sporturilor Iași este un eveniment sportiv de mare amploare, anual, care cuprinde mai multe probe dedicate tuturor pasionaților de sport, profesioniști și amatori: alergare (pe potecă și pe șosea), ciclism montan, orientare sportivă, cursa copiilor și cursa persoanelor cu dizabilități, într-o primă etapă, urmând ca alte activități sportive să fie adaugate la edițiile viitoare.

Aceste probe se adresează atât persoanelor care au mai practicat aceste sporturi, dar și celor care își doresc să încerce pentru prima dată noi discipline, într-un mediu competițional organizat, susținând astfel performanța și dezvoltarea sportului de masă.

Festivalul Sporturilor Iași încurajează adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe mișcare și petrecerea timpului în aer liber cu o puternică implicare socială și de promovare a comunităților locale. Traseele se desfășoară atât în Municipiul Iași cât și în împrejurimile acestuia.

Pe lângă activitățiile sportive vor avea loc activări cu caracter educațional și informativ - proiecții de filme, workshopuri sportive ținute de profesioniști cu experiență - cu scopul de a populariza și promova mișcarea.

Organizatorul poate modifica traseele de concurs și programul festivalului în situații excepționale, care nu țin de acesta, cum ar fi condiții meteo, decizi ale autorităților sau desfășurarea evenimentelor. Acesta va transmite noile modificări pe cale online, dacă este vorba de program, sau la fața locului, dacă este vorba de trasee, la start sau pe teren prin arbitrii.

În cazul unor condiții meteorologice nefavorabile sau/și alte condiții speciale, organizatorul își rezervă dreptul de a opri cursa sau de a modifica bariera orara și/sau traseul. Organizatorul își rezervă dreptul de a anula/amâna cursa în cazuri excepționale cu condiția ca toți participanții să fie anuntați în prealabil. În caz de fortă majoră, prin aceasta întelegem orice evenimente care ar putea influența buna desfășurare a evenimentului, care ii determina pe organizatori să anuleze competiția, contribuția de participare nu va fi returnată, se va stabili alta dată pentru desfășurarea competiției.

Organizatorii se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecţia datelor personale. Prin urmare, organizatorii se angajează să păstreze confidenţialitatea datelor personale ale participanţilor şi câştigătorilor la prezentul evenimet şi să le utilizeze conform prezentului Regulament şi legislaţiei în vigoare. Organizatorii nu sunt responsabili pentru nicio expunere neautorizata a informațiilor personale și confidențiale cauzate de atacuri cibernetice sau furtul de date.

Prin inscrierea la Festivalul Sporturilor, participanții sunt de acord să primeasca mesaje din partea organizatorului despre activitatea acestuia, despre alte evenimente organizate de acesta sau la care acesta are calitatea de partener și de la Sponsorul Principal, Impact Contractor & Developer.

Festivalul Sporturilor Iași este un eveniment care constă în mai multe probe sportive ce se vor desfășura în Municipiul Iași și împrejurimi. 

Participanții pot opta să participe la una sau mai multe probe, maxim 4.

Probele la care se dorește participarea se aleg în momentul înscrieri pe site.

Costul per probe se poate consulta în secțiunea înscrieri. Indiferent de numărul de probe, se va primii un singur de kit de participare. În funcție de probe se va primi unul sau mai multe numere de concurs (vezi rubrica Cronometraj și Număr de concurs). La fiecare proba terminată în timpul limită se va primii o medalia de finisher specifică.

Cei care vor termina în timpii limită toate cele 4 probe, vor intra în posesia trofeului multisport, care se va înmână la finalul ultimei festivități de premiere.

Festivalul Sporturilor Iași cuprinde următoarele probe:

 • ALERGAREA PE POTECĂ TRASEU SCURT Doraly.ro

Distanță 11 km cu +250 m diferență de nivel pozitivă. Mai multe detalii aici.

 • ALERGAREA PE POTECĂ TRASEU LUNG Palas Mall

Distanță 21 km cu +500 m diferență de nivel pozitivă. Mai multe detalii aici.

 • ALERGAREA PE ȘOSEA 3 km - Cursa Populară

Distanță 3 km cu +30 m diferență de nivel pozitivă. Mai multe detalii aici.

 • ALERGAREA PE ȘOSEA 5 km 

Distanță 5 km cu +50 m diferență de nivel pozitivă. Mai multe detalii aici.

 • ALERGAREA PE ȘOSEA 10 km Moldova Center

Distanță 10 km cu +100 m diferență de nivel pozitivă. Mai multe detalii aici.

 • MOUNTAIN BIKE Traseu Scurt 

Distanță 15 km și 350 m diferență de nivel pozitivă. Mai multe detalii aici.

 • MOUNTAIN BIKE Traseu Lung Wink

Distanță 26 km și 800 m diferență de nivel pozitivă. Mai multe detalii aici.

 • MOUNTAIN BIKE E-BIKE

Distanță 24 km și 700 m diferență de nivel pozitivă. Mai multe detalii aici.

 • ORIENTARE SPORTIVĂ 

10 posturi de control, harta color scara 1:7500 echidistanța 5 metri. Mai multe detalii aici.

 • CURSA COPIILOR - Primăria Municipiului Iași

Distanță 500 m - 2 km. Mai multe detalii aici.

 • CURSA PERSOANELOR CU ABILITĂȚI SPECIALE - Primăria Municipiului Iași

Distanță 1 km. Mai multe detalii aici.

Fiecare participant se poate înscrie la una, două, trei, sau patru probe din cadrul festivalului, respectiv Alergare pe șosea (10 km, 5 km, 3 km), Alergare pe potecă (traseu lung/scurt), Mountain Bike (traseu lung/scurt) și Orientare Sportivă astfel:
1. ÎNSCRIERE ONLINE

Pentru a se realiza înscrierea online, fiecare dintre participanți trebuie să completeze personal, formularul de înscriere de pe site-ul oficial www.festivalulsporturilor.ro, conform instrucțiunilor din secțiunea “Înscrieri’’. După înscriere va primi un mail de confirmare.

Nu se pot face înscrieri pentru alte persoane sau pentru mai multe persoane.

În cazul copiilor sau persoanelor cu abilități speciale, se completează un formular de înscriere specific.

Fiecare participant va primi pe mail cu câteva zile înainte de festival o declarație pe proprie răspundere prin care declară că este apt fizic pentru practicarea sporturilor outdoor, respectiv, alergare, ciclism, întelege și recunoaște riscurile de accidentare ce pot apărea pe trasee și le asumă în totalitate și va exonera de orice răspundere organizatorii și partenerii evenimentului, în cazul în care vor suferi orice fel de prejudiciu, accident sau deces. Acesta se va semna online. Ulterior va primi un cod QR pe care îl va prezenta la ridicarea kitului de concurs.

Foarte important!

O dată ce s-a facut înregistrarea înscrierii:

 • Se pot face modificări de la o probă la alta contra sumei de 50 lei, până la data de 23 Mai 2024.
 • Se poate adăuga încă o probă din pachetul ales contra sumei de 50 lei + diferența de plată dintre numărul de probe dorit și cel existent deja în comanda inițială (*conform taxelor de participare din perioada în care se face modificarea), până la data de 23 Mai 2024.
 • Se pot face transferuri între persoane, indiferent de probă contra sumei de 50 lei, până la data de 23 Mai 2024.

Toate aceste modificări se anunță la adresa de mail contact@festivalulsporturilor.ro până pe 23 Mai, inclusiv, pentru a fi luate în considerare.

După data de 23 Mai nu se mai pot face transferuri și nici la fața locului.

Înscrierile online se vor putea face doar până pe 25 Mai, inclusiv.

2. ÎNSCRIERE LA FAȚA LOCULUI

Înscrierile la fața locului se fac doar în limita locurilor disponibile.

La fața locului nu este garantat produsul personalizat din kitul de participare.

Validarea înscrierilor se va face la fața locului, personal cu buletinul.

Nu se pot ridica kiturile altor participanți.

Alte observații:

Dacă un concurent nu poate lua startul, indiferent de motiv, acesta nu poate transfera dreptul de participare după data de 25 Mai către o altă persoană, iar organizatorul își rezervă dreptul de a nu înapoia contribuția de participare dar se poate acorda kitul de participare doar celui înscris.

În caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv sau descalificare, contribuția de participare nu se returnează și nici kitul de înscriere nu va putea fi ridicat ulterior.

În cazul anulării competiției provocată de o situație de forță majoră sau de motive care nu depind de organizator, contribuția de participare nu se returnează.

Contribuția de participare în funcție de numărul de probe și în funcție de perioada de înscrieri se poate consulta în tabelul de mai jos. 

Contribuția de participare Super Happy Registration Happy Registration Days Înscriere Online Înscriere la fața locului
Perioada

Doar pentru participanți 2023

11 decembrie - 2 ianuarie

Taxa 1

3 ianuarie - 29 aprilie

Taxa 2

30 aprilie - 27 mai

Taxa 3

 

1 probă 60 90 120 160
2 probe 110 140 170 210
3 probe 160 190 220 260
4 probe 210 240 270 310
Copii - Gratuit pana la 500 locuri, peste 500 locuri taxa este de 50 lei. Deschidem înscrierile pe 1 aprilie. Gratuit pana la 500 locuri, peste 500 locuri taxa este de 50 lei. Deschidem înscrierile pe 1 aprilie. Nu se fac
Persoane cu Abilități Speciale Gratuit Gratuit Gratuit Nu se fac

Contribuția de participare se poate achita online direct cu cardul pe site sau prin transfer bancar.

Se poate achita prin plata cu cardul direct pe site sau prin transfer bancar în maxim 5 zile de la data înscrierii pe site, prin transfer bancar în contul cu următoarele date:

Asociația Sport Montan Săcele (CIF 37817276, str. 7 Izvoare nr.24, Săcele)

COD IBAN RO47RNCB0059155745170001 deschis la Sucursala Titulescu-Brașov a Bancii Comerciale Române cu mențiunea “FSI proba X, comanda Y - nume și prenume participant”.

Contribuția de participare este considerată donație pentru realizarea evenimentului.

Companiile/organizațiile/persoanele juridice care doresc să plătească printr-un singur OP și să primească o singură factură pentru taxele tuturor persoanelor pentru care platește compania, vor trimite email la contact@festivalulsporturilor.ro

În cazul Cursei Copiilor contribuția de participare este gratuită. Înscrierile sunt online și se vor închide în momentul în care se vor înscrie 300 de copii. 

Vor exista trei tipuri de kituri de participare: Adulți, Copii și Persoane cu Abilități Speciale. 

Kitul de bază pentru adulți conține:
 • Număr de concurs;
 • Un produs energizant;
 • Cronometrare individuală, tabelă electronică;
 • Puncte de susținere unde se vor putea consuma apă, băutură energizantă, fructe etc.;
 • Trasee marcate și amenajate;
 • Revitalizare în zona de Start/Sosire;
 • Clasament online live;
 • Medalie de finisher specifică fiecărei probe pentru toți cei care termină cursele în timpul indicat;
 • Trofeul multisport pentru toți cei care participă la cele 5 probe sportive;
 • Ambulanță;
 • Albume foto cu recunoaștere facială pentru fiecare participant și susținătorii lui;
 • Sistem de sonorizare;
 • Acces la toalete, vestiare și garderobă.
 • Tricoul nu este inclus, se poate achizitiona separat;
Kitul de bază pentru copii este gratuit și conține:
 • Tricou bumbac personalizat;
 • Număr de concurs;
 • Trasee marcate și amenajate;
 • Revitalizare în zona de Start/Sosire;
 • Medalie de finisher specifică;
 • Ambulanță;
 • Albume foto cu recunoaștere facială pentru fiecare participant și susținătorii lui;
 • Sistem de sonorizare;
 • Acces la toalete, vestiare și garderobă.
Kitul de bază pentru persoanele cu abilități speciale este gratuit și conține:
 • Tricou bumbac personalizat;
 • Număr de concurs;
 • Trasee marcate și amenajate;
 • Revitalizare în zona de Start/Sosire;
 • Medalie de finisher specifică;
 • Ambulanță;
 • Albume foto cu recunoaștere facială pentru fiecare participant și susținătorii lui;
 • Sistem de sonorizare;
 • Acces la toalete, vestiare și garderobă.

Numărul de concurs trebuie să fie atașat de echipament și în mod obligatoriu trebuie să fie vizibil pe partea din față a concurentului pe toată perioada concursului sau pe ghidon în cazul ciclismului.

Participanții ce au ales să concureze la mai multe probe vor avea in kitul de concurs unul sau mai multe număre de concurs. Veți primi indicațiile la validarea probelor.

Acordați atenție numărului de concurs dedicat probei respective. Participarea la o probă de concurs cu un alt număr decât cel indicat va duce la descalificare.

Cronometrajul se va face la secundă (ex. 15:38:22.4 va fi înregistrat 15:38:23) și va fi asigurat de Time-IT la probele de alergare pe potecă, ciclism montan și cursa cu obstacole.

La Crosul Moldova Center cronometrarea se va face cu cip de unica folosință lipit pe numărul de concurs. Asigurați-vă că veți avea numărul dedicat acestei probe. (no chip-no time)

La Proba de Orientare, se va folosi un cip reutilizabil, pe care îl veți primi la start și îl veți returna la finish.

Clasamentul va fi afișat în timp real online.

Festivitatea de premiere va avea loc la finalul fiecarei zile cu probe sportive (sâmbătă și duminică), în față la Palatul Culturii.
Alergare pe Șosea: 
 • 3 km - necompetitivă
 • 5 km - Open Masculin și Open Feminin
 • 10 km - Masculin: Open 16-39, 40-59, +60 
  • Feminin: Open 16-39, 40-59, +60 
Alergare pe Potecă:
 • Traseu Scurt: Open Masculin și Open Feminin
 • Traseu Lung: - Masculin: Open 16-39, 40-59, +60 
  • Feminin: Open 16-39, 40-59, +60 
Mountain Bike:
 • Traseu Scurt: Open Masculin și Open Feminin
 • Traseu Lung: - Masculin: Open 16-39, 40-59, +60
  • Feminin: Open 16-39, 40-59, +60
 • Traseu E-Bike: Open Masculin și Open Feminin
Orientare Sportivă:
 • Masculin: Open 16-39, 40-59, +60 
 • Feminin: Open 16-39, 40-59, +60
Cursa Copiilor: 
 • 0-3 ani fete+băieți
 • 4-6 ani fete/baieți
 • 7-9 ani - 1 km fete/baieți
 • 10-12 ani - 1,5 km fete/baieți
 • 13-15 ani - 2 km fete/baieți

La Cursa Copiilor nu vor exista clasamente, se vor premia doar primii trei la fiecare categorie, cu excepția celei de 0-3 ani.

Se va lua în calcul vârsta împlinită la data evenimentului, atât la copii cât și la adulți. Exemplu daca participantul are 6 ani, 11 luni și 29 de zile, va fi încadrat la 3-6 ani. Dacă în ziua concursului împlinește 7 ani, va fi încadrat la 7-9 ani. 

Vârsta minimă de participare la toate probele de adulți este de 16 ani. Excepție este la proba de Orientare Sportivă la care vârsta minimă de participare este 10 ani iar cei sub 10 ani pot participa doar cu condiția să fie insoțiți pe toată durata traseului de un adult.

Cursa Persoanelor cu Abilități Speciale - cursă necompetitivă

Categoria Open la probele lungi va fi premiată cu bani iar categoria Open de la probele scurte și cele de vârstă vor fi premiate în produse de la sponsori.

Concurenții ce fac parte din profesiile juridice Magistrați (prcurori, judecatori) clasați pe podium vor fi premiați doar cu diploma și cupă sau medalie, indiferent dacă locul respectiv are pevăzute și premii. Aceștia vor trebui să anunțe la premiere acest lucru, înainte de înmânarea premiilor.

Participarea la una sau mai multe probe ale Festivalului Sporturilor presupune parcurgerea în alergare, pe bicicletă, urmând balizele, gardurile delimitatoare sau o hartă ori parcurgerea unor obstacole.

Probele se adresează atât amatorilor cât și profesioniștilor. Este important ca fiecare să iși dozeze ritmul la nivelul, experiența și pregătirea personală. Traseele pot avea porțiuni tehnice, de aceea trebuie să le abordați cu atenție.

Traseele în forma detaliată se regăsește pe site în secțiunea Probe. Acestea vor fi semnalizate cu bandă cu inscripțiile Festivalul Sporturilor Iași, Moldova Center și Greenfield Copou și vor fi supravegheate de voluntari în diferite puncte. Intersecțiile vor fi barate sau vor avea amplasați voluntari. Voluntarii pot fi recunoscuți după vesta de semnalizare și ecusonul festivalului. Nerespectarea indicațiilor voluntarilor atrage descalificarea. 

Traseele pot prezenta denivelari, radacini de copac, noroi sau pot fi acoperite cu pat de frunze . Participanții sunt obligati sa poarte echipamentul adecvat anotimpului și suprafetei de rulare ( potecă, asfalt, cauciucuri mtb).

Dacă pentru o porțiune mai lunga de timp nu vedeți benzile de marcaj, întoarceți-vă la ultimul punct în care le-ați văzut. Vă recomandăm să aveți telefonul mobil pe tot parcursul probelor.

Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri:

– s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei

– depășirea timpului limită

– în cazuri excepționale

– depășirea timpilor limită intermediari.

Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv trebuie să-i informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numerele de urgență.

Organizatorul nu își asumă nici o responsabilitate pentru pierderi sau pagube materiale, expunere la circumstanțe extreme: contact/coliziune cu alți participanți, spectator, voluntari, condiții meteorologice nefavorabile, accidentari provocate de: intepaturi de viespi, interactiunea cu animale salbatice (porci mistreti, caprioare, caini etc.), invaliditate, vatamare corporala grava sau chiar deces.

Prin înregistrarea la eveniment, toți participanții vor autoriza automat organizatorii, inclusiv partenerii și sponsorii curselor, să folosească și să reproducă orice material conținând imagini sau declarații cu participanții în timpul probelor sau nu. Pozele și materialele vor fi utilizate pentru promovarea evenimentului, a partenerilor și a sponsorilor.

Participanții sunt obligați ca înainte de înscriere să citească regulamentul, iar înainte de ziua evenimentului să citească și să urmeze instrucțiunile prezentatate în Ghidul Festivalului de pe site-ul evenimentului www.festivalulsporturilor.ro, care va fi trimis și pe email și, de asemenea, să asculte și să urmeze instrucțiunile organizatorilor la locul de desfașurare al evenimentului.

Prin participarea la aceast eveniment, participanţii sunt de acord să respecte şi să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor şi condiţiilor prezentului Regulament.

Regulamentul este întocmit şi este făcut public conform legislaţiei româneşti, fiind disponibil pe site-ul www.festivalulsporturilor.ro. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a modifica sau schimba prezentul Regulament Oficial, urmând ca astfel de modificări să intre în vigoare numai după publicarea unui anunţ prealabil de prezentare a acestor modificări pe site-ul oficial.

Aceste abateri duc la descalificare:

– lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu (dacă este cazul) – Penalizare 10 minute

– ratarea unui punct de control – descalificare

– scurtarea traseului – descalificare

– nerespectarea regulilor competiției – descalificare

– comportament nesportiv față de alți participanți, oficiali, public, alte persoane – descalificare

– modificarea sau schimbarea numerelor de concurs – descalificare

Contestaţiile cu privire la modul de desfăşurare a concursului se vor depune la terminarea probei care se contestă, dar nu cu mai mult de o oră de la terminarea probei.

Depunerea contestaţiei este însoţită de suma de 100 lei, sumă care va fi returnată dacă contestatarul are câştig de cauză.

Contestaţiile pot fi depuse doar în scris.