Tips&Tricks – Luisa Maria Rășină
septembrie 7, 2022Tips&Tricks – Marian Marin
septembrie 9, 2022Născut în 1940, dl. Nicolae Stroescu este medic specialist ortoped, fiind cel care a înființat în 1980 Secția de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Ploiești, pe care a și condus-o apoi până în 1991.
Practică Orientarea sportivă din anul 1965, fiind campion național la toate categoriile de la seniori la M75. Fondator și primul președinte al Federației Române de Orientare (1990-1994). A cartografiat peste 50 de hărți de Orientare și a organizat din anul 1970, peste 200 de competiții de Orientare locale, naționale și internaționale.
De când pasiunea pentru sport și mai ales, de ce "orientare"?
Pasiunea pentru sport a început la 16 ani cu tenisul, practicat la stadionul Dinamo din București. În anul 1965, m-am înscris la un curs de Arbitri pentru ORIENTARE TURISTICĂ, crezând câ este vorba de ghizi turistici. Am arbitrat la început, în teren ca să păzesc posturile de control, dar văzând sportivii cum aleargă și eu mă plictiseam în pădure, am început să particip la concursuri de orientare la București, în Pădurea Cernica și apoi în Pădurea Brănești. La primul concurs, care era cu stații intermediare și dura cam 3-4 ore, am participat alături de un veteran de vreo 60 de ani. Am terminat așa de obosit încât am jurat că nu mai vin a doua oară. Duminica următoare eram din nou în Pădurea Băneasa, la alt concurs de orientare.
Ce recomandare aveți pentru cei care ar dori să se bucure de mișcare?
Pentru mine mișcarea în aer liber, în natură este un mod de existență. Alergarea prin parc, pădure, la munte, deal sau șes, este forma cea mai bună de antrenament cardio-vascular și relaxare în același timp. Dar atenție, orice formă de suprasolicitare a articulațiilor membrelor inferioare (glezne, genunchi, șold), prin alergări prea lungi în special pe teren pietros, pavaj, coborâri abrupte pe teren montan și chiar joggingul exagerat, nu sunt recomandate. Duc la uzura cartilajului articular și artroze dureroase. Forma normală de mișcare în natură este mersul, care practicat pe distanțe medii și în ritm alert, este după părerea mea de medic și sportiv cel mai benefic.
Cum ați îmbinat viața profesională cu cea de sportiv?
În spital am lucrat ca ortoped, numai în spitale de Urgență la București și Ploiești, am stat în picioare mii de ore în operații lungi și anevoioase, am făcut sute de gărzi de noapte și a doua zi am luat-o de la început. Când eram mai obosit și nedormit, îmi trecea totul când mă gândeam că a doua zi voi fi “pe o aripă de vânt” în pădure. Și așa făceam, cum ajungeam acasă de la spital îmi luam cei doi baieți (pe care i-am dus după mine încă de la 3-4 ani) și plecam cu ei la pădure, pe deal sau la munte. La concursuri de orientare, mergeam cu ei prin toata țara, în fiecare sâmbătă și duminică.
Sunteți încă foarte activ, ce activități vă plac cel mai mult?
Din cauza uzurei articulare provocată de alergările montane exagerate, maratoane, cartografie în zonele montane, sufăr de o gonartroza bilaterală, care de la vârsta de 70 de ani nu îmi mai permite să alerg. La vârsta de 70 de ani, m-am suit pe Bicicletă și am început să refac trasee mai lungi și să particip la concursuri de MTB-Orientare. În prezent ies de cel puțin 3 ori pe săptămână în aer liber și merg la pas alert prin pădure, parc sau oraș, la concursuri de orientare și în special la cartografie pentru hărți noi de orientare. Recomand pentru cei mai în varsta mersul pe bicicletă, care nu solicită exagerat articulațiile membrelor inferioare și îți menține un tonus muscular crescut, dar o greutate normală.
Pe 11 septembrie 2022 va organiza Trofeul Veteranilor Stroescu, ediția a 32-a, în pădurea Vlădiceasca/Ilfov.
Înscrierile se fac până pe 8 septembrie, cu detalii aici.
Lecții de orientare
Cu un aport deosebit adus în lumea orientării sportive, dl. Nicolae Stroescu a realizat materiale prețioase legate de această disciplină. Așadar, pentru cei care își doresc să deslușească mai ușor simbolurile unei hărți de orientare, recomandăm parcurgerea lecțiilor de orientare de pe site-ul orientarestroescus.com.
Fotografii: Arhiva personală Nicolae Stroescu